Във Франкфурт на Майн е въведено извънредно положение заради намерена авиобомба от Втората световна война. 65 000 граждани трябва да напуснат района.

Евакуацията започна още вчера с извеждане на болни, родилки и възрастни хора от здравни заведения и старчески домове в района. До ранния следобед днес всички, които живеят в близост до опасната находка, трябва да са напуснали жилищата си. От полицията предупреждават с листовки и по мегафони, че евакуиращите се трябва да напуснат домовете си като преди отпуск – да вземат всички ценни вещи със себе си или да ги депонират в сейфове. Наред с това полицията гарантира, че целият район с въведено извънредно положение ще бъде строго охраняван, за да не се допусне криминални елементи да изпалзват ситуацията за кражби от опразнените жилища и къщи.

Авиобомбата беше намерена във вторник при строителни работи в Студентското градче, където се намира известният университет “Гьоте”. Поради десетилетия под земята 1,8-тонната бомба от тип HC 4000 е с изтънен защитен слой, бойният заряд възлиза на 1,4 тона, съобщиха властите.

Освен жители бяха евакуирани пациентите от две болници и възрастни хора от 10 старчески дома, намиращи се в забранената зона. От местния родилен дом, който е най-големият в цялата федерална провинция Хесен, на чиято територия се намира Франкфурт на Майн, са евакуирани всички родилки и новородените бебета.

Днешната евакуация е най-мащабната в следвоенната история на Германия. Досега рекордът беше от края на 2016 г. - 54 000 души трябваше да напуснат жилищата си в баварския град Аугсбург. Тогава беше открита авиобомба от Втората световна война от същия тип, като сегашната във Франкфурт.

През май т. г. 50 000 граждани на Хановер бяха евакуирани заради открити три авиобомби.

Вчера пък в град Кобленц 21 000 души трябваше да напуснат жилищата си заради контролирано взривяване на бомба.

Защо евакуацията при подобни случаи, които през последните години са десетки в Германия, винаги се извършва през уикенда, макар бомбите да са открити по-рано? Причините са поне две, обясняват властите. Ако се предприеме евакуация през делничен ден, тя сериозно ще бъде затруднена от трафика на обществения транспорт и ползващите автомобили. Наред с това би трябвало да бъдат затворени всички административни сгради, училища, магазини и заведения в района. Това би затруднило населението и би нанесло сериозни финансови щети.